Wildlife in Zweden: 5 dieren om te spotten (of weg van te rennen)

De “Big Five” van Zweden verwijst naar de vijf iconische wilde dieren die het Scandinavische land bevolken en die vaak worden gezocht door natuurliefhebbers en avonturiers. Deze dieren zijn de eland (Alces alces), de bruine beer (Ursus arctos), de Euraziatische lynx (Lynx lynx), de wolf (Canis lupus) en de veelvraat (Gulo gulo).

Lees meer »

5 Traditioneel Zweedse Recepten voor de perfecte Fika!

Wat is een Zweedse fika?
Fika is, heel kort door de bocht, een korte koffiepauze met een zoete snack. Maar fika is voor Zweden veel meer dan dat. Het is een belangrijk en sociaal ritueel in het dagelijks leven van elke Zweed. Naast de koffie zelf hoort er bij de fika-ervaring ook gebakjes en zoete snacks. Veel van deze gebakjes zijn gebaseerd op boter, melk en suiker maar voor de meeste traditionele recepten is er wel een vegan alternatief.

Lees meer »

Onze Eerste Nacht in de Van

Daar staan we dan, op een parkeerplaats op het schiereiland Hammarö. We staan niet aan het water maar het is slechts een kleine kilometer lopen naar het met zwerfkeien bezaaide strand. Hier kijk je uit op het Vänern – het tweede grootste meer van Europa.

Lees meer »

Allemansrätten – het Allemansrecht in Zweden

Mensen die vaker op vakantie gaan naar de Scandinavische landen hebben er zeker al eens van gehoord – het allemansrecht of Allemansrätten. In het Engels wordt het Freedom to Roam of Right to Public Access genoemd.

Maar wat is het allemansrecht precies, waar komt het vandaan en wat mag je nou wel en vooral wat mag je niet?

Lees meer »