Woops – Grote Teen Gebroken

Nog geen twee weken nadat we weer begonnen zijn met het bouwen aan de bus heb ik mezelf alweer bezeerd. Gelukkig niet tijdens het bouwen maar tijdens een bezoekje aan de sportschool waar wij, na een zeer lange pauze, eindelijk weer drie keer per week heen gingen.

Snelle Navigatie

Sporten is gezond – zeggen ze…

Gelijk aan het begin van mijn routine, bestaande uit voornamelijk beenoefeningen, let ik een moment niet op bij het verwisselen van de gewichten en laat ik een 15kg gewichtschijf bovenop mijn grote teen vallen. Ik voel niks, ben volgens mij in shock en roep naar mijn vriend dat ik niet weet wat ik moet doen. Ook hij kijkt verwilderd en zegt: ja ik ook niet wat is er aan de hand? Ik doe mijn schoen uit en we zien beide dat dit niet goed is.

Ik raak in paniek en steek mijn bebloede teen onder de kraan in de WC van de sportschool en begin te hyperventileren. Ik wordt gekalmeerd door een van onze vrienden die mee is komen sporten. Het ziet er heel naar uit – als de teen van een dode. Dit roep ik ook luidkeels tussen mijn geschreeuw heen: “Straks kan ik niet meer lopen”…“Wat als ze hem eraf moeten halen?” en “ik wil niet naar het Ziekenhuis!”

Door mijn ziekte als kind (Leukemie) heb ik een lichte Ziekenhuis fobie die altijd de kop opsteekt als er dit soort dingen gebeuren. Maar goed ik moet wel echt naar het Ziekenhuis want dit ziet er totaal niet goed uit.

Ik word zo goed en zo kwaad als het gaat naar boven gehesen en in een rolstoel gezet. We rijden naar de huisarts die gelijk aangeeft dat het waarschijnlijk is gebroken. Ik vraag of ze het zeker weet – kan het niet gewoon gekneusd zijn? Ze zegt: “alles kan maar laten we eerlijk wezen zo’n klein botje is geen partij tegen een gewicht van 15kg” ik dank haar voor haar eerlijkheid – dan ben ik tenminste niet geshockeerd als het straks inderdaad gebroken is.

Een heel apart gevoel van binnen

We gaan naar het ziekenhuis en kunnen gelijk terecht bij de radiologie. Ik zit in een rolstoel kermend van de pijn als er een vrouw wordt gebracht. Ze heeft haar nek in een brace en komt heel gedesoriënteerd over. Ik besluit mijn gekerm even te stoppen – dit ziet er een stuk ernstiger uit. Ik hoor haar zeggen tegen de radioloog dat het gaat om een breuk in haar C6 – ze heeft haar nek gebroken. Dat zet de dingen weer even in perspectief. Ze gaat voor een foto en wordt enkele minuten later weer terug in de wachtkamer gezet waar ze nog geen paar seconden daarna ineens de benen neemt! Voor we er erg in hebben waggelt deze mevrouw met een gebroken nek de gang uit. We roepen de radioloog die er achteraan rent en haar gelijk terug begeleid naar haar rolstoel.

Dan is het mijn beurt en zie ik voor het allereerst mijn voeten van binnen! Joepie! De grote teen is onmiskenbaar gebroken. Mijn eennalaatste teen lijkt ook aardig misvormd maar dit is gelukkig iets aangeboren – een hele vreemde teen precies zoals mijn vader. We worden begeleid naar de eerste hulp waar we vervolgens 2 uur wachten op een arts. Ik ben inmiddels misselijk van de pijn en heb zo’n spuugbakje gepakt voor de zekerheid.

Links de gebroken, of misschien eerder geplette teen, rechts een rare niet gebroken teen.

De pijn is intens, kloppend en zeurend. Ik heb nog van niemand een pijnstiller gekregen wat me nu pas te binnen schiet. Jasper gaat naar de balie en dikt het geheel nog even aan – ik moet het doen met twee paracetamols. Samen met mij zitten eigenlijk alleen kleine kinderen te wachten. Eentje is van de schommel gevallen en heeft haar enkel gebroken, de ander heeft haar pols gebroken toen ze van de step viel. Geen van de kinderen huilt – ik af en aan.

De dokter komt eindelijk kijken, ik ben al blij dat we in Nederland wonen en alles goed geregeld wordt dus mij hoor je niet klagen. Hij kijkt er naar en geeft aan dat de nagel iets is verschoven en dat deze terug moet worden gezet. Ik vraag me af waar dat spuugbakje is. Gelukkig wordt ik verdoofd maar de prik is zoals de dokter het omschreef “heel onprettig” ik zelf zou het als uitermate ondragelijk omschrijven en krijs dus ook hard knijpend in Jaspers handen het hele ziekenhuis bij elkaar. De transformatie is compleet en ik heb nu echt een dodemansteen aan mijn voet – deze verfrommelde teen die ik niet kan voelen is niet van mij.

PHOTO-2021-07-28-12-32-47

Wanneer je pijnstillers wilt innemen maar je ook aan de maatregelen moet houden.

De nagel wordt op zijn plek gezet en het geheel wordt in een verband gedaan. Helaas krijg ik geen gips en heb ik dus voor niks een kleur uitgekozen in mijn hoofd. Ik moet het hooghouden en krijg een vreemde klomp mee die moet voorkomen dat ik mijn teen buig als ik er op loop. Het idee dat ik hier ooit nog op kan lopen klinkt mij nu zeer absurdistisch in de oren maar enfin.

Eenmaal thuis ben ik maar gaan slapen, zolang de verdoving werkt voel ik me prima. Helaas kan ik nu een tijdje niet klussen aan de bus, dit laat ik voor nu aan Jasper over en geef commentaar waar nodig. Hopelijk kan ik er over een week weer een beetje normaal op lopen!

IMG_4254

Net na de (bijna) fatale verdovingsspuit - gecensureerd voor de gevoelige lezer.

UPDATE: Het gaat volgens de orthopeed nog wel 4-5 weken duren voordat ik de voet weer vol kan belasten maar ik kan weer een beetje rondhobbelen en de pijn is stukken verminderd. Ik krijg voor ‘s avonds een mooie gips schoen ter bescherming en mag dus uiteindelijk toch een gips kleur uitkiezen! Ik ga voor elegant zwart – want dat past overal bij.

84aac7db-5b64-41e4-a10a-2297b1ebaf01

Een week later mocht ik toch een gipskleur uitkiezen voor deze nachtelijke gipsschoen!

Jasper & Alyssa

Hoi, wij zijn Jasper en Alyssa! We zijn dol op verhalen, dromen, ideeën en inspiratie.

Samen hebben we een Fiat Ducato omgetoverd tot een camper en zijn we parttime op reis.

Maar dat is niet alles – we renoveren ook een jaren 20 woning en runnen ons eigen bedrijf.

Reizen, praten en schatzoeken zijn onze passies. Welkom in onze wereld van avontuur en creativiteit!

We gebruiken iconen bij onze berichten – sommige zijn intuïtief, andere hebben uitleg nodig. Hier is wat elk icoon betekent!

Meer lezen?

Wildlife in Zweden: 5 dieren om te spotten (of weg van te rennen)

De “Big Five” van Zweden verwijst naar de vijf iconische wilde dieren die het Scandinavische land bevolken en die vaak worden gezocht door natuurliefhebbers en avonturiers. Deze dieren zijn de eland (Alces alces), de bruine beer (Ursus arctos), de Euraziatische lynx (Lynx lynx), de wolf (Canis lupus) en de veelvraat (Gulo gulo).