Wildlife in Zweden: 5 dieren om te spotten (of weg van te rennen)

De "Big Five" van Zweden verwijst naar de vijf iconische wilde dieren die het Scandinavische land bevolken en die vaak worden gezocht door natuurliefhebbers en avonturiers. Deze dieren zijn de eland (Alces alces), de bruine beer (Ursus arctos), de Euraziatische lynx (Lynx lynx), de wolf (Canis lupus) en de veelvraat (Gulo gulo).

Snelle Navigatie

Hoewel de term “Big Five” oorspronkelijk werd gebruikt in Afrika om de vijf meest begeerde dieren voor jagers aan te duiden, wordt het nu ook gebruikt in andere delen van de wereld om prominente inheemse diersoorten aan te duiden, zoals in Zweden.

Eland

De Eland is helaas de enige van de Big Five die we daadwerkelijk al meermaals hebben gespot in Zweden. Dat is ook niet vreemd want de populatie is best groot – er wordt geschat dat er zo’n 300.000 tot 400.000 Elanden rondlopen.

Onze meest indrukwekkende ontmoeting vond plaats in Värmland tijdens een gecontroleerde bosbrand. Als ramptoeristen stonden we op veilige afstand toe te kijken toen plotseling een enorme eland opdook en vlak voor onze neus langs rende.

Als je zelf wilt gaan Elandspotten kun je het beste afgelegen gebieden in Zweedse natuurgebieden zoals Jämtland, Värmland en Dalarna tijdens de vroege ochtenduren of late avonden verkennen. Neem een verrekijker mee, wees muisstil en heb geduld!

foto Credit: Sara de Basly/imagebank.sweden.se

Factsheet

Leuk Feitje: Ondanks hun imposante grootte zijn elanden uitstekende zwemmers en kunnen ze rivieren en meren oversteken die tot wel 6 meter breed zijn.

Wolf

De wolf kwam lange tijd alleen voor in Zweden maar is sinds kort ook weer in Nederland te zien, wat het niet minder indrukwekkend maakt om onze langste en trouwste metgezel tegen te komen. 

Hoewel wolven over het algemeen schuw zijn en het niet makkelijk is er een te spotten, kun je vaak hun gehuil horen als je kampeert op afgelegen gebieden, ver weg van de stad.

Om toch een glimp op te vangen van deze majestueuze viervoeter, verken je het best afgelegen bossen en bergachtige gebieden in Värmland of Norrland. Ga vroeg in de ochtend of laat in de avond, vergeet je verrekijker niet en wees geduldig.

Foto credit: Robert Larsson

Factsheet

Leuk feitje: Wolven hebben een unieke manier om hun sterke banden te vieren – ze liggen vaak in een kring met hun snuiten op elkaars ruggen, een gedrag dat bekend staat als een “wolvenknuffel”.

Beer

Ook de beer is een zeldzame verschijning en hebben we helaas zelf nog nooit in Zweden gezien (wel in Canada!). Hoewel ze zeldzaam zijn is Zweden wel een van de beste plekken om beren te spotten. 

In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km², vooral in het midden van het land, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland. In Finland, langs de grens met Rusland, vind je ongeveer 1500 beren, voornamelijk in de regio’s Kuhmo, Martinselkosen, Viiksimo en Vuokatti.

Mocht je ooit oog in oog staat met een bruine beer, blijf dan kalm, maak jezelf groot, en loop langzaam achteruit terwijl je geen oogcontact maakt, gebruik eventueel berenspray of objecten ter verdediging, en wacht rustig tot de beer vertrekt.

Foto credit: Håkan Vargas S/imagebank.sweden.se

Factsheet

Leuk feitje: Wist je dat bruine beren een neus hebben die niet alleen buitengewoon goed is in het ruiken van voedsel, maar ook kan worden gebruikt als een soort vingerafdruk? Elke beer heeft een uniek geurprofiel, waardoor ze elkaar kunnen herkennen – het is als een berenversie van sociale media!

Veelvraat

De veelvraat of in het engels Wolverine is geen familie van de wolf of van de superheld maar van de wezel. Ondanks hun relatief kleine formaat, bezitten veelvraten ongelofelijke kracht en uithoudingsvermogen en kunnen ze zich met man en macht verzetten tegen beren en hele roedels wolven.

Ze hebben grote, sneeuwschoenachtige poten die hen helpen om door diepe sneeuw te navigeren, en hun dikke vacht beschermt hen tegen extreme kou. Veelvraten zijn opportunistische jagers – ze zijn niet vies van een karkas hier en daar maar jagen ook op kleine zoogdieren.

De veelvraat wordt helaas bedreigd en het is dus niet gemakkelijk er een te spotten. Als je serieus bent over wildspotten kan je het beste met een gids gaan die de sporen en tekenen van veelvraten, zoals voetafdrukken, uitwerpselen en krabmarkeringen op bomen kan herkennen en kan volgen.

Foto credit: Hans Veth

Factsheet

Leuk feitje: Veelvraten hebben een verrassend sterke geur, die vaak wordt omschreven als een mix van muskus en ammoniak. Deze kenmerkende geur heeft hen de bijnaam “skunk bears” gegeven, een verwijzing naar hun gelijkenis met stinkdieren.

lynx

Een lynx lijkt op een prachtige kat, met zijn kenmerkende gevlekte vacht, pluizige oorpluimen en een korte staart. Deze katachtigen zijn net als hun huiselijke familielid speels aangelegd en tonen soms verrassende nieuwsgierigheid door voorwerpen uit hun omgeving op te pakken, zoals takken en stenen, om mee te spelen.

Net als andere iconische dieren van de Big Five, zijn lynxen schuw en vermijden ze vaak menselijke interactie. Het is daarom zeldzaam om ze tijdens een wandeling tegen te komen. Het spotten van een lynx vergt veel geduld en een flinke dosis geluk, maar wanneer je de kans krijgt om deze prachtige wezens in het wild te observeren, is dat een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Foto credit: Dušan veverkolog

Factsheet

Leuk feitje: Lynxen markeren hun territorium niet alleen met geur, maar kunnen ook creatief worden door complexe patronen in de sneeuw te krabben, wat soms lijkt op abstracte kunstwerken.

Jasper & Alyssa

Hoi, wij zijn Jasper en Alyssa! We zijn dol op verhalen, dromen, ideeën en inspiratie.

Samen hebben we een Fiat Ducato omgetoverd tot een camper en zijn we parttime op reis.

Maar dat is niet alles – we renoveren ook een jaren 20 woning en runnen ons eigen bedrijf.

Reizen, praten en schatzoeken zijn onze passies. Welkom in onze wereld van avontuur en creativiteit!

We gebruiken iconen bij onze berichten – sommige zijn intuïtief, andere hebben uitleg nodig. Hier is wat elk icoon betekent!

Meer lezen?

Shop de Look: Mid-Century Scandinavisch

Dit was zo’n heerlijke zithoek om af en te werken. Uitzicht een Zweeds meer kun je uiteraard niet meenemen naar huis maar je kunt deze geweldige Scandinavische feel zeker thuis recreëren!