Restaurant Review: Värmskogs Café, Värmskog, Zweden

Värmskogs Café staat vooral bekend om haar räksmörgås oftewel garnalenbroodjes. Elke zomer serveren zij tot wel 20.000 kilo garnalen!

Snelle Navigatie

Dit is geen gesponsorde blog en we hebben zelf betaald voor onze maaltijd.

De weg naar Arvika bracht ons langs een bijna 75 km lang meer genaamd Värmeln. Je kunt om het hele meer heen rijden – de ene keer dicht langs het meer waar je door de naaldbomen de kleine eilandjes kunt zien, de andere keer door dichtbeboste gebieden waar je heel af en toe een vakantiehuisje tegenkomt. Langs dit meer gingen wij op zoek naar – en vonden – een plekje om te wildkamperen. In een kleine inham parkeerde we de bus en stookte een vuurtje op!

De volgende dag kwam er ‘s ochtends vroeg een Zweeds gezin een frisse duik nemen in het meer. We raakte aan de praat en zij vertelde ons dat wij absoluut naar het Värmskogs Café moesten gaan – dit was dé toeristische trekpleister van de omgeving – en wij snappen wel waarom!

Zweedse Garnalen

Värmskogs Café staat vooral bekend om haar räksmörgås oftewel garnalenbroodjes. Elke zomer serveren zij tot wel 20.000 kilo garnalen! Je kunt kiezen tussen een smörgås met een grote berg garnalen (150 gram) of een smörgås met een nóg grotere berg garnalen (300 gram). Je kunt ook nog een heerlijke groene salade met garnalen bestellen.

Ben je niet zo van de garnalen? Dan hebben ze ook nog kipsalade, hartige taart, een broodje bal met bietensalade en diverse broodjes. Voor de kids zijn er pannenkoeken en kleine belegde broodjes. Voor de veganisten is er een flatbread met wisselende toppings.

Ze hebben uiteraard zoals elk goed Zweeds Café betaamt ook nog een heerlijke selectie aan zoete taartjes en desserts.

Terras met Meerzicht

Het was heerlijk weer, de zon scheen dus toen we naar Värmskogs Café reden waren we een klein beetje bang dat er geen plek zou zijn maar dit viel alleszins mee. Er zijn zowel zitplekken binnen als buiten op de patio en op het veld, maar de mooiste plek is achter het café aan het meer.

Wij gingen wel doordeweeks en voor het hoogseizoen. De vrouw achter de bar vertelde ons dat van vrijdag op zondag het erg druk is op de parkeerplaats omdat er veel campers staan en dat het in het hoogseizoen zo ontzettend druk kan zijn dat je een tijd in de rij moet staan voor je broodje – houdt hier dus rekening mee!

We hebben ons ingehouden en allebei het broodje genomen met 150 gram garnalen en dit was echt meer dan genoeg. Achteraf hadden we er beter een samen kunnen delen, maar ik heb het restje gewoon meegenomen en later in de bus opgesmikkeld! De garnalen zijn handgepeld en er wordt eigenlijk niet zoveel mee gedaan dus je proeft ook echt de garnaal – een klein beetje citroen haalt de smaak nog meer naar voren. Op het broodje zit nog een grote dot mayonaise en een gekookt ei. Het broodje is een zogenaamde tekaka – een licht zoet broodje wat een beetje wat weg heeft van brioche. Dit kleine beetje zoet vormt een goede tegenhanger van de ziltige smaak van de garnalen.

Bodemloze koffie

We bestelde er ook een koffie bij en een lekker biologisch sapje. Zoals meestal in Zweden koop je 1 keer een kop koffie en die mag je in principe eindeloos bijvullen. Dit is natuurlijk helemaal geweldig als je een tijdje wilt blijven zitten – en dat hebben we gedaan!

Wij zijn uiteindelijk 3 uur bij het Värmskogs Café geweest om te lunchen en te werken. Er is gratis Wifi wat ook nog eens retesnel is. Naast het beantwoorden van mailtjes en dergelijke hebben we daarom ook nog een paar Netflix afleveringen gedownload voor als we weer zonder internet zouden zitten. Wij vonden het Värmskogs Café daarom erg geschikt als werkplek met als enige kanttekening dat wij buiten het seizoen waren en er geen mensen aan het wachten waren op onze plek.

Värmskogs Café
Broviksvägen 3
664 92 Värmskog

Jasper & Alyssa

Hoi, wij zijn Jasper en Alyssa! We zijn dol op verhalen, dromen, ideeën en inspiratie.

Samen hebben we een Fiat Ducato omgetoverd tot een camper en zijn we parttime op reis.

Maar dat is niet alles – we renoveren ook een jaren 20 woning en runnen ons eigen bedrijf.

Reizen, praten en schatzoeken zijn onze passies. Welkom in onze wereld van avontuur en creativiteit!

We gebruiken iconen bij onze berichten – sommige zijn intuïtief, andere hebben uitleg nodig. Hier is wat elk icoon betekent!

Meer lezen?

Wildlife in Zweden: 5 dieren om te spotten (of weg van te rennen)

De “Big Five” van Zweden verwijst naar de vijf iconische wilde dieren die het Scandinavische land bevolken en die vaak worden gezocht door natuurliefhebbers en avonturiers. Deze dieren zijn de eland (Alces alces), de bruine beer (Ursus arctos), de Euraziatische lynx (Lynx lynx), de wolf (Canis lupus) en de veelvraat (Gulo gulo).

Shop de Look: Mid-Century Scandinavisch

Dit was zo’n heerlijke zithoek om af en te werken. Uitzicht een Zweeds meer kun je uiteraard niet meenemen naar huis maar je kunt deze geweldige Scandinavische feel zeker thuis recreëren!