Kringlopen in Den Haag – de leukste Haagse kringlopen buiten het centrum

Joepie dit is mijn eerste blog over een van mijn favoriete hobby's die ernstig te lijden heeft gehad onder Corona - kringlopen! Ik vond het altijd al heerlijk om nek aan nek tussen de grote bergen zooi heen te spitten naar de mooiste parels maar helaas waren de kringloop- en vintagewinkels lange tijd gesloten. Nu zijn ze gelukkig weer open maar probeer ik andere mensen in mijn aura nog wel te vermijden - we gaan daarom lekker op donderdagochtend kringlopen in Den Haag!

Snelle Navigatie

Inhoud

Joepie dit is mijn eerste blog over een van mijn favoriete hobby’s die ernstig te lijden heeft gehad onder Corona – kringlopen! Ik vond het altijd al heerlijk om nek aan nek tussen de grote bergen zooi heen te spitten naar de mooiste parels maar helaas waren de kringloop- en vintagewinkels lange tijd gesloten. Nu zijn ze gelukkig weer open maar probeer ik andere mensen in mijn aura nog wel te vermijden – we gaan daarom lekker op donderdagochtend kringlopen in Den Haag!

Kringlopen doe ik overigens enerzijds voor mezelf en voor Jasper omdat wij in de regel geen nieuwe kleding kopen (behalve ondergoed en af en toe een handgemaakt kledingstuk) en anderzijds om wellicht in de toekomst te verkopen!

Tour de friperie - met de auto langs de kringloop

De laatste keer dat ik ben gaan kringlopen voor de crisis was in Leiden, te voet en met de bus. Heel leuk maar wel zeer onpraktisch als een van je grote obsessies West Germaanse vazen is. Verheugd was ik daarom dat Lisanne ons met de auto meenam naar de leukste Haagse kringlopen!

Omdat we geen zin hadden in drukte en Lisanne begrijpelijk geen zin had om in de stad te rijden zijn we vooral in kringloopwinkels buiten het centrum geweest. Zelf vind ik deze ook leuker, qua prijs is het betaalbaarder en je kunt nog echt onontdekte schatten vinden tussen de “rotzooi.” In het centrum zijn veel spullen al geselecteerd, zitten de winkels vaak in een duur pand en ligt de prijs dus begrijpelijk een stuk hoger. Wellicht dat ik binnenkort toch even in Den Haag centrum ga kijken om te vergelijken – maar voor nu: de leukste Haagse kringlopen buiten het centrum!

We begonnen onze tour de friperie aan de Leyweg. Wie 5 kringlopen achter elkaar wilt bezoeken heeft wel wat energie nodig dus streken we eerst neer voor een broodje Leyweg (salami, tomaat en kaas) bij Cafe Restaurant Partners. Voor de prijs zou je bijna denken dat het broodje ook tweedehands is maar dat ligt meer aan de belachelijke prijzen die we in het centrum betalen voor een broodje. Terwijl we in de wind achter het scherm op het terras van ons broodje en koffie genieten wordt er bij de ING een bankmedewerker bedreigd met als gevolg dat het hele plein in no time vol politieauto’s staat – dit belooft een spannende dag te worden…

Kringloop Leyweg: klein maar fijn

Als de broodjes op zijn en de politiewagens weer vertrokken lopen we naar de eerste kringloop. Ik nog enigszins mankend vanwege de gebroken teen. We moeten een beetje opschieten want de meter loopt bijna af en we hebben geen zin om er nog meer geld in te gooien. Gelukkig was dit de enige kringloop waar we moesten betalen voor parkeren.

Kringloop Den Haag is een kringloopketen met 9 locaties in en om Den Haag die al 25 jaar bestaat. Ze steunen met het geld wat ze verdienen goede doelen en de winkels worden voor een groot deel gerund door vrijwilligers. De Leyweg is een kleine locatie en oogt lichtelijk rommelig. Dit komt vooral door de grote hoeveelheid spullen in de etalage. Hoewel ik snap dat mooie spullen mensen naar binnen lokken maar de drempel om dan in de etalage te gaan neuzen is voor mij toch erg groot. Dus loop ik gelijk naar achteren naar de kleding. De kleding is gesorteerd op kleur en daar krijg ik dus gelijk kortsluiting van. Mijn brein maakt van een groep spullen gesorteerd op kleur een grote brei waar ik maar moeilijk hoofd- en bijzaak kan onderscheiden.

Ik laat de kleding dus even voor wat het is en loop door de stellingkasten vol glaswerk, servies en prulletjes. Mijn oog valt op een gave oranje theepot. Ik vergeet in mijn enthousiasme de onderkant te checken voor het merkje en kom er later achter dat het een knock off is van een Driehoek Huizen Holland theepot. Desalniettemin zijn we goed begonnen – op naar de volgende!

Foto van de Kringloop Leyweg in ietwat overzichtelijkere tijden

De Groene Flamingo: geordend en divers

We vertrekken naar De Groene Flamingo wat in ieder geval de kringloop was met de leukste naam! Op de ramen prijken grote groene flamingo’s en in de etalage hangen geupcyclede jeans jasjes met vrolijke kleuren. Bij binnenkomst volgen we de pijlen en worden we zo gemakkelijk langs alle afdelingen geleid beginnend met het witgoed, glaswerk en prularia. Ik vind hier gelijk twee mooie bruine apothekerspotten. Mijn opa werkte vroeger als apotheker toen ze nog zelf de pilletjes maakte – deze potten doen me daar altijd aan denken en neem ik dus altijd mee! Momenteel heb ik een collectie van 7 stuks in verschillende maten.

Daarna kwamen we bij de kleding en links af de trap op staan de boeken. Bij de boeken kijk ik altijd even of ze een kabouterboek van Rien hebben want die spaart mijn moeder maar helaas geen geluk. De kledingafdeling is veelbelovend, netjes gesorteerd op soort kleding (en niet op kleur gelukkig) en twee nette paskamers. Er is zelfs een rekje met leren en suede jassen! Helaas niet in mijn maat maar mijn vriendin slaagt wel.

Als laatst komen we bij de meubels en de kassa. Deze kringloop is iets groter dan de vorige maar toch nog wel kleinschalig. Er staan een paar banken en tafels en een paar bijzettafeltjes. Net voordat ik wil gaan afrekenen valt mijn oog op een rotan kinderstoel – eentje die er exact hetzelfde uitziet als de grote mensen rotan stoel in ons huis! Voor 5 euro mag ik hem meenemen en hoewel ik geen kind heb die er op kan zitten ben ik zelf wel zo blij als een kind!

F1C643BB-D597-4B60-9A26-46FCCCE1D331

De twee Rotanstoelen naast elkaar!

De Kleine Beurs: rommelig maar gezellig

We laden alle zooi weer achterin en rijden naar de volgende kringloop. Ditmaal een echt kleine winkel midden in een woonwijk. Voor de deur zitten twee mannen gezellig aan een tafeltje koffie te drinken en een sjekkie te roken. We lopen naar binnen en hebben gelijk aanspraak. We meten onszelf een lichtelijk overdreven Haags accent aan – wat niet lastig is voor iemand uit Zoetermeer – en lopen giebelend door naar achteren waar de kleding hangt. Het is geen super uitgebreide selectie maar dat betekent soms wel dat je makkelijker de parels kunt spotten en dat doe ik. Een onwijs gaaf 80s regenjack van K-way met een te gekke gekleurde print in perfecte staat.

Bij het glaswerk en de vazen staan nog een aantal dingen die wel interessant lijken. Ik weet hiet niet helemaal zeker dus maak er een foto van en natuurlijk een foto van de onderkant waar het merkteken staat (of niet). Als ik er dan later met wat speurwerk achterkom dat het iets waard is kan ik atlijd nog even terug gaan. Als het weg is had het zo moeten zijn – als het er nog is idem. Als laatste kopen we bij de kassa nog allemaal dezelfde lilakleurige scrunchie en lopen met ons haar in een paardenstaart naar de auto.

IMG_4313

Ik maak altijd even een foto van de onderkant - daar zit het merkteken!

Kringloop Rijswijk: veel spullen weinig parels

De derde kringloop van de keten. Ditmaal in Rijswijk wat natuurlijk technisch gezien niet Den Haag is maar soit. Het is een nette winkel met mooie zelfgebouwde houten stellingkasten. Zoals we inmiddels gewend zijn van Kringloop Den Haag is alles goed gesorteerd en heb je een goed overzicht van wat er te koop is. Bij de kleding tik ik een mooi Human Nature overhemd op de kop voor Jasper. Hij is enigzins moeilijk met kleding dus ik moet het nog wel even overleggen op de app – maar hij is enthousiast! Ik vind ook een heel gaaf 80s ski/snowboard jack. Ik haat wintersport en het jack is 10 maten te groot is maar hij is te cool om te laten hangen.

Het enige nadeel aan deze vestiging is dat de echte pareltjes er al uit gefilterd zijn en voorin de winkel liggen. Zo staat er in een afgesloten vitrinekast een prachtig 70s Emsa West Germany zoutstel voor 12,50. Als je op zoek bent voor jezelf is dit een goede prijs (ze staan op Etsy voor ongeveer 19,50) maar als je het wilt doorverkopen dan is de marge toch echt te klein. Zowel de achterbak als ons hoofd is inmiddels volgelopen met tweedehands spullen maar we gaan toch nog door naar de vijfde en laatse kringloop!

RataPlan: kringloop galore

RataPlan is ook een grote keten met 28 kringloopwinkels in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. RataPlan is een onafhankelijke stichting, zonder winstoogmerk dat met de kringloopwinkels werk bied aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het is de allergrootste kringloop in het rijtje en misschien wel de grootste waar ik zelf ben geweest – en het was dus lichtelijk overwhelming.

Mijn vriendinnen lopen gelijk naar de kledingafdeling boven en ik werp eerst nog een vluchtige blik op de glazen- en serviesafdeling. Ik zie een prachtig servies uit de jaren 60/70. Hoewel ik de print niet herken ziet het er waardevol uit – en als ik op de achterkant kijk is het inderdaad een Villeroy & Boch servies. De serie heet Acapulco, is geinspireerd op Mexicaanse folk art en is gemaakt in de jaren 60. Ik mag het even achter leggen zodat ik met een leeg mandje verder kan kijken.

Bij de “plastic bakjes”-afdeling vind ik nog wat Vintage Tupperware in hippe kleuren, iets waar een levendige verzamelcommunity voor bestaat. Dit jaar kwam het dramatische bericht dat na 60 jaar Tupperware vanaf 1 maart stopt met de verkoop in Nederland. Daarmee stoppen ook de befaamde Tupperwareparty’s die door menig vrouw ook werden gebruikt als dekmantel om sex toy parties te bezoeken. Gelukkig heeft het internet deze behoefte om laagdrempelig en discreet aan sex toys te komen inmiddels vervult.

Boven neem ik nog even stiekem een kijkje bij het sorteercentrum en zie dat er stapels en stapels vuilniszakken vol met kleding liggen. Ik weet weer waarom ik geen nieuwe kleding koop en loop met een goed gevoel naar de kassa om mijn schatten af te rekenen – het was een mooie dag!

IMG_4321

Dit was echt te mooi om te laten staan!

Vreemde vondsten & achtergelaten schatten

1. Fitz & Floyd Eend theepot 1986 / 2. Anchor Hocking 1940 Made in USA servies / 3. Kunstwerk Punch Needle meets borduren meets breien / 4. kleine groene theepot / 5. leren poef / 6. borduurdoos

Jasper & Alyssa

Hoi, wij zijn Jasper en Alyssa! We zijn dol op verhalen, dromen, ideeën en inspiratie.

Samen hebben we een Fiat Ducato omgetoverd tot een camper en zijn we parttime op reis.

Maar dat is niet alles – we renoveren ook een jaren 20 woning en runnen ons eigen bedrijf.

Reizen, praten en schatzoeken zijn onze passies. Welkom in onze wereld van avontuur en creativiteit!

We gebruiken iconen bij onze berichten – sommige zijn intuïtief, andere hebben uitleg nodig. Hier is wat elk icoon betekent!

Meer lezen?

Wildlife in Zweden: 5 dieren om te spotten (of weg van te rennen)

De “Big Five” van Zweden verwijst naar de vijf iconische wilde dieren die het Scandinavische land bevolken en die vaak worden gezocht door natuurliefhebbers en avonturiers. Deze dieren zijn de eland (Alces alces), de bruine beer (Ursus arctos), de Euraziatische lynx (Lynx lynx), de wolf (Canis lupus) en de veelvraat (Gulo gulo).