5 Traditioneel Zweedse Recepten voor de perfecte Fika!

Wat is een Zweedse fika? Fika is, heel kort door de bocht, een korte koffiepauze met een zoete snack. Maar fika is voor Zweden veel meer dan dat. Het is een belangrijk en sociaal ritueel in het dagelijks leven van elke Zweed. Naast de koffie zelf hoort er bij de fika-ervaring ook gebakjes en zoete snacks. Veel van deze gebakjes zijn gebaseerd op boter, melk en suiker maar voor de meeste traditionele recepten is er wel een vegan alternatief.

Snelle Navigatie

Foto credit: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Fika – [ˈfiːˌka] Van het woord kaffi (koffie) waarbij de lettergrepen zijn omgedraaid.

1. het drinken van koffie (of thee) als sociale activiteit;
2. een onderbreking van het werk of andere activiteiten, meestal met koffie of thee;
3. een lichte informele snack of maaltijd halverwege de ochtend of halverwege de middag.

Wat maak ik voor een traditionele fika?

Met deze 5 Fika recepten maak jij de allerleukste fika klaar! Dek je tafel met linnen, handgemaakt keramiek en neutrale kleuren voor een echt Zweeds minimalistisch gevoel!

Foto credit: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Kaneelbroodjes - Kanelbullar

Dit is een van de bekendste en meest populaire Zweedse fika-lekkernijen. De zoete broodjes bevatten meer kruiden dan suiker en er zit geen dikke laag glazuur op zoals bij de Cinnabon. Vervang de kaneel een keer met kardemom voor Vetebullar.

Het perfecte recept voor kanelbullar vind je op Enjoy the Good Life.

Vegan tip: gebruik vegan croissantdeeg zoals Danerolles mini-croissants

Chocoladeballen - Chokladbollar

Dit is een heerlijk makkelijk recept waar geen oven aan te pas komt. De chocoladbullar maak je met slechts een paar ingrediënten (koffie optioneel) en zijn ook zeer geschikt om te maken (en op te smikkelen) met de kids!

Dit recept van Fika Magazine is heerlijk gemakkelijk en ze hebben ook een gezonde (vegan) versie.

Chocoladecake - Kladdkaka

De kladdkaka is een chocoladetaart met een plakkerige consistentie in het midden. Deze Zweedse chocolade cake is niet te verwarren met een brownie. De plakkerige binnenkant is kenmerkend en ontstaat doordat de taart slechts heel kort wordt gebakken – ongeveer 13 tot 15 minuten.

De Man die Koken Kan zocht de perfecte baktijd voor een heerlijk smeuïge kladdkaka voor je uit!

Prinsessentaart - Prinsesstårta

Deze prachtige felgroene taart wordt speciaal voor verjaardagen gemaakt. De taart bestaat uit een biscuit onderkant, een laagje jam en vooral veel room en wordt afgemaakt met felgroene marzepein en een mooie roze roos!

Op Uit Pauline’s Keuken vind je een stap voor stap uitleg over hoe je deze prachtige Zweedse taart maakt!

Kleine koekjes - Småkakor

Dit betekent eigenlijk kleine koekjes en dus is er niet echt één recept voor småkakor. Het zijn meestal zandkoekjes en er werd vroeger gezegd dat bij een goede fika minstens zeven of meer van deze koekjes moesten worden geserveerd.

vorkkoekjes - Gaffelkakor

Gaffelkakor zijn zandkoekjes vernoemd naar de vork die je gebruikt om het deeg plat te drukken. 

Karin van Koken met Karin verteld dat Zweden bij het bakken eigenlijk altijd een maatbeker gebruiken – ze maken recepten dus niet in grammen maar in mili- en deciliters! Het recept van Karin is speciaal voor de Nederlanders aangepast naar grammen!

Gemberkoekjes - pepparkakor

De Zweedse gemberkoekjes zijn een echte klassieker en heerlijk kruidig! Ze zijn vooral populair in de Decembermaand maar ook het hele jaar door verschijnen deze koekjes bij de fika.

Dit recept van Touch of Sweden is echt traditioneel en is dus ook geschreven in mili- en deciliters. 

Kant en klare fika

Heb je geen zin om urenlang in de keuken te staan voor een kop koffie en wat lekkers? Dan kun je bij de IKEA food market terecht voor een scala aan traditionele fika lekkernijen. In de diepvries vind je bijvoorbeeld prinsesstårta en kanelbullar. Daarnaast hebben ze verschillende soorten småkakor en natuurlijk chokladbollar.

Jasper & Alyssa

Hoi, wij zijn Jasper en Alyssa! We zijn dol op verhalen, dromen, ideeën en inspiratie.

Samen hebben we een Fiat Ducato omgetoverd tot een camper en zijn we parttime op reis.

Maar dat is niet alles – we renoveren ook een jaren 20 woning en runnen ons eigen bedrijf.

Reizen, praten en schatzoeken zijn onze passies. Welkom in onze wereld van avontuur en creativiteit!

We gebruiken iconen bij onze berichten – sommige zijn intuïtief, andere hebben uitleg nodig. Hier is wat elk icoon betekent!

Meer lezen?

Wildlife in Zweden: 5 dieren om te spotten (of weg van te rennen)

De “Big Five” van Zweden verwijst naar de vijf iconische wilde dieren die het Scandinavische land bevolken en die vaak worden gezocht door natuurliefhebbers en avonturiers. Deze dieren zijn de eland (Alces alces), de bruine beer (Ursus arctos), de Euraziatische lynx (Lynx lynx), de wolf (Canis lupus) en de veelvraat (Gulo gulo).