5 Bijzondere vogels om in Zweden te spotten

Zweden is een prachtig rustig land met heel, heel erg veel bossen. Maar naast bossen is er ook onwijs veel water - Zweden heeft maar liefst 96.000 meren! Dat maakt het een perfect land om een lekker potje te gaan vogelspotten. Naast the usual suspects zoals de kraaien, duiven, koolmeesjes (je kent het wel) kan je in Zweden ook een paar hele bijzondere vogels vinden! Wij zetten er vijf voor je op een rijtje.

Snelle Navigatie

Kraanvogel

Toen we deze vogel zagen moesten we even twee keer kijken – was dat nou een struisvogel? Nee, het bleek een gewone kraanvogel te zijn – maar wij vonden hem heel speciaal!

De kraanvogels spot je gemakkelijke vanuit je auto. Gedurende de dag zie de kraanvogels – altijd met z’n tweeën – in boerenvelden zoeken naar zaadjes.

In maart en april kun je getuige zijn van de trandansen (kraanvogeldans). Tot wel 27.000 kraanvogels verzamelen zich dan bij het Hornborgasjön meer om te rusten – en te dansen!

Factsheet

Leuk feitje: je ziet de kraanvogels bijna nooit alleen – ze vormen een levenslang monogaam paartje – zo romantisch!

Parelduiker

Ook deze vogel herkende wij niet meteen. We zagen ze voor het eerst op een meer – zo waren ze er en zo waren ze ineens meters verder. Vooral de prachtige strepen vielen gelijk op. Daarom was onze verbazing groot dat we met onze zoektermen als “zebra strepen, zwarte snavel, grijze kop” nergens kwamen.

Bleek dat we zochten naar een eend terwijl dit dus gewoon een watervogel is (en ja er is een verschil)! De parelduiker is ook  weer een heerlijk burgerlijke vogel die levenslang met dezelfde duik(st)er is.

Factsheet

Leuk feitje: Deze parelduikers heten niet zomaar zo – ze kunnen tot wel 5 meter diep duiken!

Goudvink

Dit is toch wel de koddigste van de lijst. Deze kamen we tegen bij een voederplek waar het wemelde van de kleine vogeltjes. Deze goudvink – die eigenlijk meer oranje is dan goud – viel gelijk op tussen de musjes, kool- en pimpelmeesjes.

Ook deze vogel is monogaam, hoewel ik als vogelspotleek begin te denken dat misschien alle vogels wel monogaam zijn? Na wat Googlen blijkt dit deels te kloppen hoewel kleinere vogels – zoals de goudvink – toch af en toe de scheve schaats bereiden!

Factsheet

(minder) Leuk feitje: In de 16e eeuw veroordeelde Henry VIII goudvinken voor hun ‘criminele aanvallen’ op fruitbomen. Er zou vanaf toen één cent worden betaald voor elke goudvink die werd gedood 🙁

Steenarend

Deze hebben we helaas (nog) niet gespot, of tenminste, we denken van niet. Roofvogels zie je heel erg veel in Zweden maar helaas is het niet altijd makkelijk te zien welke roofvogel het is – zeker niet zonder verrekijker (oops). De Steenarend vind je voornamelijk in het Noorden – nog een reden dat we hem waarschijnlijk hebben gemist. Een goed excuus om eens wat hoger in Zweden een kijkje te gaan nemen!

foto Credit: Anders Tedeholm/imagebank.sweden.se

Factsheet

Leuk feitje: de Steenarend houdt wel van een lekker geurtje – zo brengen ze af en toe kruiden en geurige bloemen naar hun nest. Dit doen ze waarschijnlijk om insecten af te weren.

Auerhoen

De Auerhoen is al een tijdje niet meer te vinden in Nederland. Heel jammer want het neefje van de “Famous Grouse” is prachtig om te zien.

Wij hebben helaas alleen het iets minder flamboyante vrouwtje gespot. Dit kan te maken hebben met het feit dat de mannelijke Auerhoen heel dicht bij zijn geboorteplek blijft, terwijl het reislustige vrouwtje tot wel 10 km van haar geboorteplek waggelt op zoek naar een geschikte partner.

Glenfeshie by Simon Bailey / CC BY 2.0

Factsheet

Leuk feitje: om te helpen bij het verteren van al het plantmateriaal wat ze eten slikken ze kleine steentjes door – vegans: don’t try this at home!

Jasper & Alyssa

Hoi, wij zijn Jasper en Alyssa! We zijn dol op verhalen, dromen, ideeën en inspiratie.

Samen hebben we een Fiat Ducato omgetoverd tot een camper en zijn we parttime op reis.

Maar dat is niet alles – we renoveren ook een jaren 20 woning en runnen ons eigen bedrijf.

Reizen, praten en schatzoeken zijn onze passies. Welkom in onze wereld van avontuur en creativiteit!

We gebruiken iconen bij onze berichten – sommige zijn intuïtief, andere hebben uitleg nodig. Hier is wat elk icoon betekent!

Meer lezen?

Wildlife in Zweden: 5 dieren om te spotten (of weg van te rennen)

De “Big Five” van Zweden verwijst naar de vijf iconische wilde dieren die het Scandinavische land bevolken en die vaak worden gezocht door natuurliefhebbers en avonturiers. Deze dieren zijn de eland (Alces alces), de bruine beer (Ursus arctos), de Euraziatische lynx (Lynx lynx), de wolf (Canis lupus) en de veelvraat (Gulo gulo).